Tips: Sådan passer hele familien på jeres bedsteforældre


Det kan være hårdt for børn at se deres bedsteforældre gå fra at være friske til at være demente. Men der er ikke så meget, vi kan gøre ved naturen, og både børn og børnebørn kan gøre en række ting for at give dem en god afslutning på deres liv. I dag findes der en række demens hjælpemidler, som gør livet lettere for pårørende og den demente.

Bedsteforældrene har hele livet passet på jer så i sidste del af deres liv, passer I på dem. Selvom det kan virke sørgeligt, er der alligevel noget smukt ved, at vi passer på hinanden gennem hele livet.

Sådan kan I hjælpe en dement

Det er vigtigt, at hele familien hjælper sammen, når I oplever demens. Der er ikke nogen, som skal stå med ansvaret alene for at passe på en dement person. I kan huske på disse ting:

  • Børnebørn kan hjælpe med at snakke og lytte til den dementes historie. Det kan godt være, at historierne nogle gange går i ring, men det er vigtigt, at du alligevel lytter til dem, da de ikke er klar over det. Du skal virke glad, uanset hvor mange gange du har hørt historien før.
  • Køb et demens ur. På den måde kan I altid finde ud af, hvor den demente er gået hen. Det er egentlig en simpel gps til demente, så I kan finde dem hurtigt. Før i tiden forsvandt gamle ofte. Hvis du er dement, leder du efter ting, som kan være sket 30 år tidligere eller i din barndom. Et demens ur ligner i dag et helt almindeligt ur, da det ikke skal føles som om, at man holder øje med den gamle. Men man bliver nødt til at beskytte dem, da de ellers kan komme galt af sted.
  • Besøg dem ofte. Det er altid en god idé at besøge en dement ofte. Det er lettere for nogle end andre, derfor er det vigtigt at snakke med jeres børn om det. Det er vigtigt, at I respekterer barnet og snakker åbent med barnet.

Med disse råd skal hele familien nok få en god sidste tid med en dement bedsteforælder.