Smider du også penge ud ad vinduerne?


Hvis dine vinduer er utætte, kommer du til at bruge unødige penge på opvarmningen af dit hus eller din lejlighed. Det kan derfor være en god ide at undersøge, om dine vinduer kan holde tæt. Der kan være mange penge at spare, hvis du skifter dem ud. Men før du skifter dine vinduer, kan du undersøge, om det kan være nok blot at renovere dem. Det er dine vinduesrammer, der bestemmer, om det kan være nok med en renovering. Det kan nemlig være, det kan være nok at skifte glasset i vinduerne eller måske at få et ekstra lag ruder i form at et forsatsvindue.

Hvordan tjekker jeg, om mine vinduer er utætte?

Når det står værst til med dine vinduer, kan du tage din hånd hen til kanten af det lukkede vindue, og mærke at det suser lidt. Hvis det ikke lige er til at mærke, kan du forsøge dig med et stearinlys, og sætte det hen til det lukkede vindue. Blafrer flammen, så er det et tegn på, at vinduet ikke er tæt. Nogle gange kan du også se det med det blotte øje – hvis for eksempel gummikanten, der er i vinduet ved karmen, ikke sidder ordentligt fast, så har du også et problem. Stikker gummikanten helt frem, selvom vinduet er lukket, så er der ingen tvivl.

Renovering eller udskiftning af mine vinduer – hvad skal jeg gøre?

Det kommer an på, hvad og hvor stort problemet med dine vinduer er. Hvis der for eksempel er tegn på råd nogle steder på rammen af vinduet, kan du nøjes med at skifte træet. Hvis du kun har et-lags ruder, kan du forbedre disse ved at tilføje et ekstra glas i form af en energirude med to lag – et såkaldt forsatsvindue. Har du i forvejen termovinduer med to ruder i, kan du stadig renovere og få bedre vinduer. Du kan skifte glasset til tolags energiruder og tilføje nye tætningslister. Der er på den måde som regel altid noget du kan gøre for at forbedre, men vil man op og nå det bedste, skal man skifte til de moderne energiruder. Man kan starte med at se på, hvor slemt ens udgangspunkt er, og hvor stort et budget man har, og derfra kan man tage beslutningen.