Guide til køb af regntøj


Med et vejr som det danske er regntøj noget vi alle på et eller andet tidspunkt må forholde os til. Desværre er det ikke helt så let som at købe et par nye bukser, hvilket i øvrigt også til tider kan være temmelig kompliceret. Med køb af regntøj følger en masse specifikationer, der kan være vanskelige at gennemskue, men fortvivl ej. Nedenfor er angivet en nem guide til, hvad man skal være opmærksom på, når man køber regntøj.

Hvad er behovet?

Det er ikke ligegyldigt, hvordan og hvor meget ens regntøj skal bruges. Små børn har for eksempel brug for slidstærkt regntøj, da de er ude og lege i regnen. Lidt større børn har måske bare brug for noget regntøj, der er velegnet til at cykle i. For voksne kan behovet variere rigtig meget fra udendørsarbejderen, der skal have noget, der er stærkt vand- og vindafvisende, mens andres behov fint kan dækkes af en paraply i stedet.

Grad af åndbarhed

Det kan umiddelbart lyde lidt underligt at snakke om åndbarhed i forbindelse med regntøj, men igen er det, som man skal bruge det til, der er det vigtigste. Ingen har lyst til at drive af sved i stedet for regnvand, fordi ens regntøj er meget lidt åndbart. Der bruges to forskellige ydermaterialer til regntøj. Den ene er polyester og den anden PU (polyurethan). Åndbarheden er størst i polyester regntøj. Så det kan anbefales, hvis man er fysisk meget aktiv. Ved mindre fysisk aktivitet er PU regntøj ligeså velegnet.

Grad af vandtæthed

Det er ret oplagt, at det betyder noget, hvor vandtæt ens regntøj er. Igen så skal man huske på, hvad ens behov er. Intet regntøj er 100% vandtæt. Når det er sagt, så kan mindre gøre det i Danmark. Det regner ofte her, men meget kraftig regn er trods alt ikke hverdagskost.

Hvad skal jeg se på?

Når man skal købe regntøj kan man med fordel kigge på disse fire faktorer:

  1. Materiale: polyester eller PU (polyurethan):

PU er mest slidstærkt, mens polyester er mere åndbart.

  1. Åndbarhed – måles i g/m2/døgn:

1000-5000 g/m2/døgn: let aktivitet.

5000-10000 g/m2/døgn: moderat aktivitet.

over 10000 g/m2/døgn: meget aktivitet.

  1. Vandtæthed – måles i vandsøjletryk.

2000: vandafvisende.

4000: let regn i kort tid.

6000: kraftig regn i kort tid eller lidt regn i længere tid.

8000-12000: kraftig regn i nogen tid eller lidt regn i lang tid.

over 12000: kraftig regn i lang tid.

  1. Vindtæthed – hvis regntøjet er vindtæt angives dette.
Regntøj til børn

Når man skal vælge regntøj til børn er der yderligere en ting, man med fordel kan være opmærksom på nemlig prisen. Det giver god mening at være opmærksom på, at man kan få kvalitetsregntøj til børn til nedsatte priser, hvis man for eksempel handler i en outlet. Det er ikke bare en god idé af hensyn til ens pengepung men også af hensyn til verdens ressourcer. Se mere regntøj til børni outlet butikker.