Hvor ofte måler du dine børns fødder?


Små fødder vokser hurtigt. Og de vokser ofte i ryk. Derfor kan du sagtens have målt de små fødder, købt nye sko og efter kort tid allerede opdage, at de er for små.

Det betyder også, at dine børn nemt kan vokse ud af et par sko, inden sæsonen er omme. Det skal du som forælder løbende holde øje med. Børnene fortæller desværre alt for sjældent selv, når skoene begynder at klemme om tæerne.

Hvornår er det tid til nye sko?

Ofte siger man, at skoene skal skiftes, når der kun er 0,5 cm ekstra længde tilbage i skoen.

Som tommelfingerregel anbefaler de fleste at købe børnesko med et lille voksetillæg på 1-1,5 cm. Det betyder altså, at den halve centimeter ikke er voksetillæg, men bevægelsesfrihed. Den halve centimeter skal sikre, at der altid er plads nok til, at fødderne kan bevæge sig rundt i skoen. Eksempelvis glide frem og tilbage, når man går, løber og hopper.

Sådan tjekker du barnets skostørrelse

Der findes flere måde at tjekke, om skoene stadig passer til dine børns fødder. Jeg vil gerne præsentere dig for to af klassikerne:

  1. Sko med indlægssålen

Bruger dit barn sko med en udtagelig sål, er det supernemt at måle efter, om skoene stadig passer.

Tag sålen ud og stil dit barns fod på den. Tjek at hælen følger den bagerste kant af sålen, og at barnets støtter på foden. Hvis al vægten hviler på det andet ben, er resultatet af din opmåling ikke nødvendigvis retvisende.

For at skoen passer, skal der naturligvis være plads til hele fodens længde, men der skal også være de 0,5 cm ekstra til bevægelsesfrihed.

  1. Sko uden udtagelig sål

Er du knap så heldig, at sålen ikke kan tages ud af skoen, er der heldigvis en anden måde til at tjekke størrelsen på skoen.

Nu skal du og dit barn til at tegne. Find et stykke karton og tegn et omrids af dit barns fod. Som i metoden ovenfor skal barnet huske at støtte på den fod, I tegner. Tegn eventuelt begge fødder for at være sikker.

Når foden er tegnet op, lægger du den halve centimeters bevægelsesfrihed til i længde og et par millimeter hele vejen rundt, inden du klipper skabelonen af dit barns fod ud. Med den færdige skabelon kan du tjekke, om den kan ligge udstrakt i skoen uden at bukke eller krølle.

Pas på, at du ikke selv kommer til at krølle skabelonen på vej ned i skoen. Vær samtidig opmærksom på, om du kan skubbe skabelonen så langt frem, at der er luft ved hælen – for så er skoen faktisk for stor.

Hvad blev resultatet? Skal I ud og finde nye sommersko?

Hvor hurtigt vokser børns fødder?

Det kan variere meget fra barn til barn. Hos nogle børn vokser fødderne utrolig hurtigt, for så i perioder slet ikke at flytte sig. Derfor er det vigtigt, at du løbende holder godt øje med, hvordan dit barn tager sko på, går i skoene og lignende.

Selv større børn glemmer at fortælle sine forældre, når skoene begynder at klemme – men små tegn kan afsløre meget.

Det anbefales generelt, at du tjekker skostørrelsen:

  • Hver anden måned, når barnet er 1-2 år.

  • Hver tredje måned, når barnet er 2-5 år.

  • Hver sjette måned, når barnet er 6 år og derover.